tiistai 15. maaliskuuta 2022

Kingsley Amis: The Alteration

Romaanin tapahtumat alkavat vuodesta 1976. Sen maailma ei kuitenkaan ole tuntemamme. Uskonpuhdistusta ei ole koskaan tapahtunut, ja katolinen kirkko hallitsee koko Eurooppaa. Tiede on kirosana, mutta uusia keksintöjä sallitaan kohtuudella. Junayhteys Lontoosta Roomaan kanaalisiltaa pitkin kestää vain seitsemän tuntia. Ilmalaivat ovat käytössä. Naisia ei ole lainkaan julkisissa tehtävissä; heidän paikkansa on kotona aviomiehen täydellisessä määräysvallassa.

Idässä valtaa pitää muhamettilainen Turkki. Toistuvat sodat katolisten ja muhamettilaisten välillä ovat tietoinen, joskin kyyninen, keino hillitä väestön liikakasvua.

Kristilliset toisinajattelijat, "skismaatikot", ovat luoneet valtion Atlantin toiselle puolelle: Uuden Englannin, jossa yksilön moraalille asetetaan ankaria vaatimuksia mutta jossa myös suositaan tiedettä ja edistystä. Naisia kuunnellaan siellä ja he saavat jopa keskeyttää miehen puheen. Sähkö on käytössä toisin kuin Euroopassa. Ensimmäiset siipien avulla toimivat lentokoneet ovat kokeiluvaiheessa.

Tähän vaihtoehtoiseen historiaan Kingsley Amis sijoittaa jännittävän kertomuksen 10-vuotiaan Hubert Anvilin dramaattisista elämänvaiheista. Hubert on englantilaisen Coverleyn luostarikoulun lahjakas poikasopraano. Hänelle on luvassa loistava ura musiikkimaailmassa ja sen mukanaan tuoma jättimäinen varallisuus, mikäli hän vain jatkaa sopraanona, jos hänelle siis tehdään romaanin nimessä mainittu "muutos".

Hubertin omaa mielipidettä asiasta ei varsinaisesti kysytä. Hän joutuu heti korkeampien tahojen pelinappulaksi: itse paavi haluaa Hubertin Roomaan vahvistamaan pääkaupungin asemaa maailman parhaiden taiteilijoiden tyyssijana; luostarin apotti haluaa kunniaa omalle laitokselleen ja sen musiikinopetukselle; Hubertin liikemiesisä haluaa näyttää hyvältä kirkon silmissä.

Asiassa on kuitenkin yksi mutka. Isän suostumuksen lisäksi tarvitaan myönteinen lausunto perheen rippi-isältä Matthew Lyallilta. Sitä isä Lyall ei halua antaa: aluksi siksi, että ei pidä apotin määräilevästä asenteesta, sitten ryhdyttyään luvattomaan suhteeseen Hubertin äidin kanssa isä Lyall katsoo, ettei voi kieltää keneltäkään niitä ruumiin nautintoja, joista on itse päässyt osalliseksi. Isä Lyall saa myöhemmin karmealla tavalla maksaa vastustelustaan.

Operaation hiljaisiksi vastustajiksi ryhtyvät myös Hubertin äiti sekä vanhempi veli, joka opiskelee lääkäriksi. Myös Hubertin musiikinopettaja Morley on vastahankainen. Hän on havainnut Hubertissa orastavia säveltäjänkykyjä ja pelkää, että leikkaus, joka kyllä mahdollistaa korkeatasoisen suorittamisen musiikin alalla, vie mukanaan myös mahdollisen luovan kyvyn.

Hubert itse ei tiedä, miten operaatioon pitäisi suhtautua. Hän yrittää selvittää, mistä oikeastaan joutuisi luopumaan. Hubertia ihmetyttää, miksi "haureus" on monille ihmisille niin tärkeää, että he harjoittavat sitä jopa kuolemanrangaistuksen uhalla. Hän kyselee intiimejä kysymyksiä niiltä, joiden arvelee tietävän asiasta jotain, esimerkiksi veljeltään ja luostarin tallirengiltä. Nämä keskustelut, joissa sokealle yritetään selittää, millainen on punainen väri, ovat yhtä aikaa hauskoja ja syvällisiä. Aisti-ilojen merkitystä ihmiselle pohditaan monesta eri näkökulmasta. Hubert on vielä fyysisesti lapsi, mutta hänen älynsä ja käsityskykynsä ovat poikkeukselliset kymmenvuotiaalle.

Eniten Hubertin omaan ratkaisuun vaikuttaa pelko musikaalisen luomiskyvyn menettämisestä. Hän pakenee luostarista ja hakeutuu turvaan Uuden Englannin lähetystöön Lontoossa. Hän on jo aiemmin tutustunut suurlähettilääseen eräässä yksityiskonsertissa. Suurlähettilään avulla Hubert haluaa päästä Uuteen Englantiin, jossa lasten "muuttaminen" ei ole sallittua.

Tämän enempää en paljasta juonesta. Hubertin vaiheissa ja lopullisessa kohtalossa on kaikki trillerin ainekset. Kingsley Amis on tässäkin romaanissaan erinomaisesti hyödyntänyt viihteellistä genreä. Hänen kokeilustaan kauhukirjallisuuden saralla olen kirjoittanut jo aiemmin.

Vaihtoehtohistorioiden yksi klassikko on Philip K. Dickin Man in the High Castle (suomeksi Oraakkelin kirja), joka kuvaa maailmaa, jossa natsit voittivat toisen maailmansodan. Tässä Amisin vaihtoehtohistoriassa Hubert kolmen makuusalitoverinsa kanssa lukee salaa illalla kynttilän valossa juuri tämännimistä Philip K. Dickin romaania. Natseista siinä ei luonnollisesti puhuta vaan muulla tavoin erilaisesta maailmasta: sellaisesta jossa sähkö ja lentokoneet ovat yleisessä käytössä ja rutto on voitettu. Pojat ovat innokkaita TR:n (Time Romance) ja CW:n (Counterfeit World) harrastajia. Älyllisesti varhaiskypsän nelikon aikuisikään kestävä ystävyys on yksi romaanin lämpimimmin kuvatuista asioista.

Oletan, että kirjailijalla on hauskaa tällaisen vaihtoehtoisen todellisuuden kehittelyssä. Siinä on mukana aimo annos leikkiä. Historiallinen leikki vilahtaa esiin sivulauseissa. Tähän tapaan: Shakespearen näytelmiä voi nähdä Uudessa Englannissa, minne kirjailija muutti sen jälkeen, kun hänen teatterinsa Lontoossa poltettiin. Jesuiittamonsignor Jean-Paul Sartre on vastikään julkaissut teoksen De Existentiae Natura. Uuteen Englantiin liikennöivä ilmalaiva on nimeltään Edgar Allan Poe, nuorena kuolleen kenraalin mukaan. Mitäpä muuta kuin leikkiä olisi sekään tieto, että aikoinaan paavi Germanian I oli niin ankara, että pisti Rooman Pietarinkirkon piirustukset uusiksi ja yksinkertaisti ne. Siviilinimeltään tämä paavi oli Martti Luther. Nykyinen paavi, yorkshirelainen Johannes XXIV kertoo Hubertille, että yksi kirkon alkuperäisten suunnitelmien tekijöistä teki suutuspäissään anteeksiantamattoman synnin ja otti hengen itseltään, "joku Boonarotty tai sen tapainen nimi".

Kingsley Amis, The Alteration. Triad Panther Books 1978. Kirja ilmestyi alun perin vuonna 1976. 205 s.

-------------------------

Helmet 2022 -lukuhaasteen kohta 47–48: Kaksi kirjaa, joiden kirjoittajat kuuluvat samaan perheeseen tai sukuun. 

Toinen tähän haastekohtaan liittämäni kirja on Elizabeth Jane Howardin Something in Disguise.

Elizabeth Jane Howard ja Kingsley Amis olivat naimisissa näiden romaanien ilmestymisaikana (vuodesta 1965 vuoteen 1983).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat tervetulleita!