maanantai 15. tammikuuta 2024

Marie-Aude Murail: Dinky rouge sang

Tämä nuorille suunnattu ranskankielinen romaani aloitti sarjan, joka kertoo Nils Hazardista, arvoitusten metsästäjästä. Dinky rouge sang yhdistelee jännitystä ja huumoria tavalla, joka miellytti minua kovasti. Uskon, että myös muut pehmodekkareista (cozy crime) pitävät aikuiset viihtyisivät kirjan parissa. Romaani koostuu tavallaan useista novelleista, sillä sen aikana Nils Hazard ehtii ratkaista monta eri arvoitusta, joihin kaikkiin liittyy myös rikos – taideväärennys, lapsikauppa, myymälävarkaus, kiristys, murhapolton yritys ja parissa tapauksessa jopa murha. Nils Hazard ei kuitenkaan ole kiinnostunut rikollisten kiinni ottamisesta tai rankaisemisesta. Ne hän jättää korkeammille voimille ja koomisesti kuvatulle poliisitarkastaja Berthierille.

Nils Hazard on hieman yllättävä sankari nuortenkirjasarjaan: hän on 34-vuotias Sorbonnen yliopiston etruskologian opettaja. Hänen läheisin apurinsa, Catherine Roque, on 21-vuotias historian opiskelija. Luultavasti Indiana Jones -elokuvien menestys nuorison parissa on rohkaissut kirjailijaa valitsemaan tällaisen päähenkilön. Romaanissa ohimennen esiintyvä nuorten poikien jengi myös suoraan vertaa Nils Hazardia elokuvien arkeologiseikkailijaan.

Kaikenlaiset arvoitukset kiehtovat Nils Hazardia, eikä hän päästä niistä irti ennen kuin ratkaisu on löytynyt. Joskus hän antaa itsestään hieman töykeän kuvan. Sosiaaliset maneerit eivät nimittäin innosta Nilsiä: ihmisjoukossa hän tuntee itsensä yksinäisemmäksi kuin tutkijankammiossaan. Catherine kiusoittelee opettajaansa usein spontaanisuuden puutteesta.

Dinky rouge sang alkaa Nils Hazardin kirjeellä Catherine Roquelle – näin dramaattisesti: "Hyvä Catherine, jos luette näitä rivejä, se merkitsee sitä, että olen kuollut ja notaari on luovuttanut teille tämän ruskean kirjekuoren."

Koska olen jo kertonut, että Marie-Aude Murail kirjoitti kokonaisen sarjan Nils Hazardista, en tee suurtakaan juonipaljastusta, kun kerron, että Hazard selviää tästä romaanista hengissä ja romaanin lopussa paljastuu, miksi Catherine sai kirjeen luettavaksi ennen aikojaan. Koko romaani on kerrottu minämuodossa ja sen kertojana toimii Nils Hazard.

Kuten Nils Hazard kirjeessään Catherinelle kertoo, ensimmäinen arvoitus, jonka hän ratkaisi, koski häntä itseään. Varhaisesta lapsuudestaan asti Nilsillä oli ollut tunne, että hän oli syyllinen vanhempiensa kuolemaan, joka tapahtui auto-onnettomuudessa Nilsin ollessa kolmen vanha. Vanhempiensa kuoleman jälkeen Nils vietti lapsuutensa ja nuoruutensa kylmäkiskoisten isovanhempiensa talossa Pariisissa. Eräänä yönä, ollessaan 13-vuotias, Nils kuuli talon ullakolta äänen, joka muistutti vierivän lasikuulan ääntä. Tämä ja yhä yksityiskohtaisemmiksi käyneet unet johtivat hänet tutkimaan ullakkoa, josta hän löysi avaimet arvoituksen ratkaisuun. Ullakolta löytyi myös romaanin nimessä mainittu verenpunainen Dinky. Dinky viittaa Dinky Toys -yhtiön valmistamaan pikkuautoon, joka on samaa mallia – Alfa Romeo Giulietta – kuin se, joka vei Nilsin vanhemmat kuolemaan. 

Catherine Roqueen Nils tutustui, kun tämä kävi hänen luennoillaan kaksosveljensä Frédéricin kanssa. Frédériciä oli nelivuotiaasta asti vaivannut ajoittain kasvoille ilmaantuva tic-ilme, eräänlainen irvistys. Nils Hazard on sitä mieltä, että ihmisillä on aina hyvä syy käyttäytymiseensä, ja niinpä hän alkaa Catherinen kanssa selvittää niitä lapsuuden tapahtumia, jotka ovat saaneet aikaan Frédéricin irvistyksen. Selvittely johtaa Nilsin ja Catherinen kiperiin paikkoihin, ja sen aikana Nils myös huomaa viihtyvänsä hyvin Catherinen seurassa. Kestää kuitenkin kauan ennen kuin Nils myöntää kiintymyksensä edes itselleen. Catherinella kun on jo poikaystävä, jonka kanssa suunnittelee häitään. Päähenkilöiden kiusoitteleva sanailu keventää mukavasti paikoin aika syviin vesiin johtavia henkilöiden käytöksen selvittelyitä. 

Ranskalainen tapakulttuuri on aina hauskaa seurattavaa: vasta sivulla 75 Nils sanoo, että Catherine voi kutsua häntä etunimellä. Sivulla 123 Catherine ehdottaa, että he voisivat jo sinutella toisiaan, mutta Nilsin mielestä se ei olisi sopivaa. Teoksen lopussa Catherine vihjaa, että voisi tekaista pari pientä etruskia professorille, mutta sinuttelutasolle ei silti koko romaanissa päästä.

Nils ja Catherine ehtivät romaanin aikana selvittää myös Catherinen poikaystävän langon katoamisen, eräillä kutsuilla tapaamansa lääkärin pojan änkytyksen syyn sekä sen, miksi Catherinen ystävätär Solange kertoo tulevansa surulliseksi aina juodessaan kaakaota. 

Marie-Aude Murail (s. 1954) on saanut arvostetun Hans Christian Andersen -lastenkirjallisuuspalkinnon vuonna 2022.

Gabriel Gayn hieno kansikuva romaanin pokkaripainoksessa tuo mieleen ranskalaiset sarjakuvaromaanit.

Marie-Aude Murail, Dinky rouge sang. L'école des loisirs 2013. Collection Médium. Romaanin ensimmäinen painos ilmestyi vuonna 1991. Kansikuva: Gabriel Gay. 193 s.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat tervetulleita!