torstai 4. tammikuuta 2018

Noitien myöhemmät vaiheet

Terry Pratchett, Lords and Ladies. Corgi Books 1993. (Teos ilmestyi vuonna 1992, suomennos Herraskaista väkeä julkaistiin vuonna 2004.)

Pari kuukautta sitten luin Terry Pratchettin Wyrd Sisters -romaanin ja kirjoitinkin siitä tänne. Poikani, joka tuntee ja jossain määrin myös jakaa Shakespeare-fanitukseni, kehotti heti minua lukemaan myös samoista noidista kertovan myöhemmän romaanin Lords and Ladies, joka edeltäjänsä tapaan lainailee Shakespearelta. Kesti jonkin aikaa ennen kuin poikani löysi kirjan hyllyistään (pinoistaan, laatikoistaan, missä niitä säilyttäneekään), mutta joululomalla käydessään hän toi viimein kirjan luettavakseni.

Kiekkomaailman kolmen mainion noidan - Granny Weatherwaxin, Nanny Oggin ja Magrat Garlickin - varaan rakentuva romaani sijoittuu juhannuksen aikaan. Rakkautta on ilmassa. Magrat on menossa naimisiin kuningas Verence II:n kanssa, ja häävieraaksi saapuu myös Granny Weatherwaxin nuoruudenrakkaus, joka haikailee hukattujen mahdollisuuksien perään. Nanny Oggilla on kovasti sutinaa maailman toiseksi parhaan rakastajan, kääpiö Casanundan, kanssa.

Häävalmisteluja haittaavat Magratin ailahtelevien mielialojen lisäksi rinnakkaisten todellisuuksien purskahteleminen kiekkomaailmaan. Maailmankaikkeuksien ohentumakohdista esiin tunkee keijujen maailma. Eivätkä keijut ole mitään sukkahousuissa liihottavia siipiniekkoja vaan yksiä sadistisia perhanoita.

Jännitystä ja komiikkaa riittää melkein neljänsadan sivun verran ennen kuin keijut saadaan häädetyksi sinne, mistä tulivatkin ja Magrat ja Verence elämään onnellisesti elämänsä loppuun asti. Shakespearen näytelmistä varsinkin Kesäyön unelmaa ryöstöviljellään tässä estoitta, mutta mukana on myös Kuinka äkäpussi kesytetään. Jälkimmäisen näytelmän haukankesytyssymboliikkakin on mukana, mutta tässä romaanissa naista ja haukkaa ei saada ruotuun samoilla keinoilla, eikä oikeastaan ollenkaan. Haukankesyttäjä on onneton tumpelo, ja Magrat taas on noita.

Kekseliään keitoksen Terry Pratchett tähänkin romaaniin keitti. Mukana on ripaus popularisoitua tiedettä, nokkelia juonikuvioita ja herkullisia henkilöhahmoja. Viihdyin oikein hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat tervetulleita!